?????? ?????. ???????? ?????.
   Здесь место есть политике и вздору... Удачи Вам! Я - ваш! Донецкий форум. ;)
 
ДОНЕЦКИЙ ФОРУМ - СПРАВОЧНАЯ ДОНЕЦКА
ИСТОРИЯ КАРТА ПОГОДА ДОНЕЦК ПОД ДНР НОВОСТИ
ПОЕЗДА (ЖД) АВТОБУСЫ ТАКСИ ФОТО ГОСТИНИЦЫ
WI-FI ВЕБ КАМЕРЫ БАЗА 09 ПРОВАЙДЕРЫ ОБЛАСТЬ
КИНОТЕАТРЫ ТЕАТРЫ ФК ШАХТЕР КЛУБЫ КАФЕ
ШКОЛЫ РАБОТА ИНСТИТУТЫ ТАНЦЫ ОБЪЯВЛЕНИЯ
БАНКИ АВТОСАЛОНЫ АПТЕКИ БОЛЬНИЦЫ РАЙОНЫ
МЕНЮ РАЗДЕЛОВ
Вернуться   ?????? ?????. ???????? ?????. > ИСТОРИЯ > Мировая история


Мировая история Европа. США. Азия. Вторая мировая война (ВОВ), СССР, НКВД, дивизия СС...


Ответ
 
Опции темы Оценить тему Опции просмотра
Старый 03.03.2021, 17:28   #1
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию Русско-турецкая война (1877—1878)

И так, еще адин мифф, что в етой войне РИ "асвобождала Болгарию"....
Короче, такое вовсе нет:


Цитата:
Санстефанските митове и българските комплекси Какво всъщност празнува България на 3 март? Подписаният на тази дата Санстефански договор дефакто сменя едно владичество с друго. България спешно се нуждае от нов национален празник, казва пред ДВ проф. Пламен Цветков.

България

Санстефанските митове и българските комплекси

Какво всъщност празнува България на 3 март? Подписаният на тази дата Санстефански договор дефакто сменя едно владичество с друго. България спешно се нуждае от нов национален празник, казва пред ДВ проф. Пламен Цветков.


Според проф. Пламен Цветков единственото събитие, достойно да се чества от българите на 3-ти март, е Брест-Литовският мирен договор, сключен на този ден през 1918 година. Тогава България, заедно със съюзниците си от Първата световна война - Германия, Австро-Унгария и Турция - е на страната на победителите. Този договор не носи на страната някакви териториални придобивки, но е документ, който я спасява от унищожение, тъй като е резултат от големия подвиг на българската войска в Добруджа, които отблъскват руската агресия към Цариград и проливите, и осигуряват оцеляването на българската държава.
Този факт е доста по-важен от осъществяването на националното обединение по-късно. Естествено, когато малка държава отблъсне агресията на велика сила, тя заплаща по-висока цена и тази цена в случая е непостигнатият национален идеал, който е движел няколко поколения българи в тези години, казва проф. Цветков.
Според него трябва да се прави разлика между самата война и договорът, с който тя приключва. И той не е Санстефанският, а Берлинският договор. Санстефанският договор е предварителен мирен договор, който фактически регламентира окупацията на България от Русия и е продукт на известния граф Игнатиев.
Освободителна война?


С руско-турската война, която според известния историк е по-правилно да се нарича войната от 1877-78 година, Русия се стреми да си осигури хинтерланда Цариград, денонсирайки по същество България. Сърбите пък искат да заграбят Нишко и Поморавието, които дотогава са били част от територията на българската екзархия. Румънците пък воюват за независимост, тъй като през този период те са били васални на Османската империя.
Несъмнено българското опълчение и четници се бият за свободата на своята родина, уточнява проф. Цветков. Целите на Русия, обаче, не са били освобождението на страната и това е обилно документирано. В договора от Сан Стефано се говори не за България, а за „балканска област” и това може да се прочете в архивите на руския окупиционен фонд. Македония можела да бъде включена в тази „балканска област” само ако България остане протекторат на Русия. Това също може да се прочете в архивите, както и това, че името на България там изобщо не фигурира!
То се появява едва в Берлинския договор, който налага международен контрол върху руската окупационна администрация, който ограничава времетраенето на руската окупация от две години на девет месеца, и който изрично задължава Русия след изтичането на 9-месечния период да изтегли всичките си войски от страната. Именно това е договорът, който дефакто полага основите на съвременната българска държава.
Смяната на османското върховенство с руско владичество, подпечатано с договора от Сан Стефано, е всичко останало, само не и освобождение, продължава проф. Цветков. Той обръща внимание и на един важен аспект от по-новата история на страната - за комплекса на българите, че някога са били роби. Това, според него, е крайно ирационално и дори вредно за съвременните отношения на българската държава със съседите й.
Българският език на унижението


Професорът-историк говори за "Санстефански комплекс" в българската история. Вече 104 години от Прокламацията на българската независимост през 1908 година на българите не им се удава да превъзмогнат своя комплекс за малоценност спрямо Османската империя и всичко турско. Това влияние може да се проследи дори и в начина, по който България реагира на някои стъпки и инициативи на съвременната турска република.
"Докато не превъзмогнем комплекса си за някакво робско минало и собственото ни антибългарско русофилство, ще изпитвам сериозни съмнения за пълноценното бъдеще на България”, казва професорът. Според него няма добро чуждо владичество, а османското върховенство с нищо не променя тази максима. Той предпочита да говори за върховенство вместо за робство, защото след учредяването на Българската екзархия България все пак има някаква автономия в рамките на империята.
Словосъчетанието „турско робство” е твърде емоционално и няма нищо общо с науката, продъжава ученият. Българите не са били роби на турците поради една проста причина - робството в Османската империя е било силно ограничено. В много по-силна степен отколкото, да речем, в Америка до войната между Севера и Юга. В този смисъл българите до такава степен се самоунижават, че искат да се изкарат роби в миналото! Дори и „видни” съвременни български държавници говорят на този език на унижението, твърди професор Цветков.


https://www.dw.com/bg/%D1%81%D0%B0%D...%B8/a-15781481
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 03.03.2021, 17:35   #2
Сообщений: 1,010
Очки репутации: 13,914
Доп. информация
По умолчанию

3 марта – День освобождения Болгарии

С праздником болгар!

По поводу освобождения.
Хоть и через губу, но Россия приложила усилия по освобождению Балкан.
Упор делали на Сербию.
Болгар старались не замечать.
Относились к Болгарии даже враждебно.
Поэтому Болгария искала защиты от "освободителей" у Германии.
Но братство народов правители не могут порушить.
Как-то так.
МАскАль вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 03.03.2021, 17:36   #3
Аватар для Иван Иванов
Сообщений: 8,588
Очки репутации: 79,862
Доп. информация
По умолчанию

Когда смотриш на документов, сразу видиш вранье кацапов:


Цитата:
Много преди 3 март, от името на Русия, Горчаков приема да участва в обща среща на Великите сили, на която да бъдат решени всички въпроси, засягащи европейските интереси. Инструкцията на канцлера Горчаков до Игнатиев от 1 февруари 1878 година гласи:
„При това положение на работите струва ни се, че е мъчно да се издържи без изменение на програмата, която ви беше начертана за предварителен мир… Очертанието на границите на България и на държавите, които ще станат независими и които се увеличават с територия, ще влезе вероятно в категорията на политическите интереси, подлежащи на ревизия и решението на които сега може да бъде само временно и случайно.”
граф Николай Игнатиев.Със съзнанието, че това, което прави е временно и случайно, а и с известна свобода на действие, Николай Игнатиев се „развихря” над картата. Ориентир за България му служи очертанието на Цариградската конференция, като някъде той изрязва територии, другаде прибавя. При чертането на граници основните съображения на графа не са етническите реалности, а стратегически и други „висши съображения”. Такава е позицията и на руското правителство. То допуска Цариград да си задържи част от Косово, а в замяна на това Сърбия е компенсирана с български земи.
Самият Игнатиев, умилостивен от сръбските жалби, че не получават Косово, Скопие, Пирот и Видин, на своя отговорност им дава Ниш, въпреки собственото си твърдение, че това е чисто български град. Срещу връщането на Южна Бесарабия Румъния получава Северна Добруджа, в която дори румънските статистики след 1878 година трудно намират румънци. Инструкцията на Горчаков е Солун и Одрин да бъдат оставени на турците. Както посочва самият Игнатиев, на много места в Одринско българите са близо 80% от населението. Един поглед върху Санстефанския договор показва, че той изключва от България градове в Родопите и Тракия, които днес са в българските граници.
За компенсация Игнатиев включва в Санстефанска България земи, в които мюсюлманите са повече от българите. Горчаков налага договорът да бъде предварителен (прелиминарен), за да не се дразнят останалите Велики сили. Самите османски делегати не виждат смисъл от преговорите в Сан Стефано – защо да се изготвя договор, който после ще бъде променен от европейските сили? За британската и австро-унгарската дипломация съгласието на Горчаков за участие в бъдеща конференция прави ненужен всякакъв предварителен договор.
Естествено възниква въпросът – след като е ясно, че договорът ще бъде ревизиран, защо изобщо е съставен, при това с ясното съзнание, че той нарушава предварително поети ангажименти? Игнатиев намеква, че с този договор ще се осигури завинаги благодарността на българите към Русия, а тези, които го разрушат, ще загубят всякакво влияние сред тях. Тъй като не се очаква фалиралата Османска империя да е в състояние да изплати контрибуции на Русия, той предлага вместо тях трибутът (данъкът) на Княжество България към султана да се изплаща на Русия.
По този начин Северната империя ще получава сигурни пари, а и ще притежава икономически лостове за влияние в новосъздадената държава. Целият Санстефански договор (сключен на 19 февруари/3 март 1878 година) показва, че интересът на Русия е насочен към създаване на Велика България, докато към арменците, към Босна и Херцеговина и други области се проявява незначителен интерес. Това само засилва подозренията на другите Велики сили, че в лицето на България Русия търси удобен плацдарм за бъдещо завладяване на Цариград.
__________________
"эмоционально-оценочные-политические суждения пропускаю мимо ушей - читаю только фактуру" (С) Азик
Рамзан Фараонович Йогурт? Ну чисто русский..."(C) behemothus
..., я рад , что испортил вам настроение.. искренне рад.(С)Тихий И
не дави на совість, бо почне нити з тої причини що в мене її немає(С)йети
Иван Иванов вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 03.03.2021, 17:37   #4
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от МАскАль Посмотреть сообщение
С праздником болгар!

По поводу освобождения.
Хоть и через губу, но Россия приложила усилия по освобождению Балкан.
Упор делали на Сербию.
Болгар старались не замечать.
Относились к Болгарии даже враждебно.
Поэтому Болгария искала защиты от "освободителей" у Германии.
Но братство народов правители не могут порушить.
Как-то так.

В Санстефанския мирен договор не присъства името България

Колкото и да е странно да звучи при самата подготовката и воденето на войната, руските официални органи и лица не употребяват никъде името България. Далеч преди началото на войната, на 26.06./8.07.1876 г., в малкото австро-унгарско градче Райхщад, в пределите на днешна Чехия се подписва тайно споразумение между Русия и Австро-Унгария. Според него се изключва образуването на компактна славянска държава при евентуална руска победа над Турция. Ако се появи държава, чието име не е посочено, нейната южна граница не би трябвало да прехвърля билото на Стара планина. В Санстефанския договор също не се споменава официално името България. Говори се за "областта" или "Балканската област". Това е по-скоро практика за руската имперска политика. Преди 1878 г. във всички мирни договори, като този от Кючук Кайнарджа (1774), по който Русия придобива правото да се застъпва за балканските християни, също не се среща името България.
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 03.03.2021, 17:42   #5
Сообщений: 1,010
Очки репутации: 13,914
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от ОбуховскийВатник Посмотреть сообщение
В Санстефанския мирен договор не присъства името България

Колкото и да е странно да звучи при самата подготовката и воденето на войната, руските официални органи и лица не употребяват никъде името България. Далеч преди началото на войната, на 26.06./8.07.1876 г., в малкото австро-унгарско градче Райхщад, в пределите на днешна Чехия се подписва тайно споразумение между Русия и Австро-Унгария. Според него се изключва образуването на компактна славянска държава при евентуална руска победа над Турция. Ако се появи държава, чието име не е посочено, нейната южна граница не би трябвало да прехвърля билото на Стара планина. В Санстефанския договор също не се споменава официално името България. Говори се за "областта" или "Балканската област". Това е по-скоро практика за руската имперска политика. Преди 1878 г. във всички мирни договори, като този от Кючук Кайнарджа (1774), по който Русия придобива правото да се застъпва за балканските християни, също не се среща името България.
Так боялись возрождения Великой Болгарии.
Такой соперник на Балканах России был не нужен.
МАскАль вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 03.03.2021, 17:53   #6
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от МАскАль Посмотреть сообщение
Так боялись возрождения Великой Болгарии.
Такой соперник на Балканах России был не нужен.

Ето точно! Все начала Екатерина Вяликая:


1789.09.10 (30 авг.) Екатерина II направляет Иосифу II меморандум о разделе Османской империи и о создании «Дакии» во главе с греческим православным императором, включающей в себя Молдавию, Валахию и Бессарабию; Босния и Сербия отошли бы в этом случае к Австрии.


Екатерина Великая. То, чего не было© РИА НовостиЧитать ria.ru в

Петр Романов


2 мая, Россия, не очнувшись еще от маевки, по мере сил отметила 280-летие Екатерины Великой. Думаю, именинница, снисходительно махнув царственной рукой, россиян легко бы простила. О делах государыни писал часто, поэтому отмечу день ее рождения рассказом о том, чего не было. Или, вернее, о чем императрица мечтала, но чего сделать так и не решилась.


Больше букв здесь
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 01:20   #7
NO TIME TO DIE
Аватар для James Bond
Сообщений: 13,458
Очки репутации: 209,701
Адрес: UK. London. West End.
Доп. информация
По умолчанию

А как вы относитесь к идее панславянского братства?


Сообщение добавлено в 01:20

хотя цвета явно масонские
__________________
Володимир Путiн=Володимир Зеленський=#уйло (2 шт)
James Bond вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 02:02   #8
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от James Bond Посмотреть сообщение
А как вы относитесь к идее панславянского братства?


Там заложена мина, еще с времен Екатериной Вяликой. Подумай, почему там нет Румыния например. Почему у нее был спор с Волтер, где проживают болгары и есть ли такие на Балканах. Все намного сложнее Бондик.
Посмотри на ету карту как начало:
Короче, никто не хотел и сейчас нехочет любые славяни на Балканах....
Миниатюры
444444444444.jpg  
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 02:06   #9
NO TIME TO DIE
Аватар для James Bond
Сообщений: 13,458
Очки репутации: 209,701
Адрес: UK. London. West End.
Доп. информация
По умолчанию

slave = раб
__________________
Володимир Путiн=Володимир Зеленський=#уйло (2 шт)
James Bond вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 02:13   #10
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от James Bond Посмотреть сообщение
slave = раб

В том же прикол - болгары никогда небыли рабы!!!
Мухосранск придумал "турецкое рабство", несмотря на то, что в Турцию рабы небыли, зато в Зажопинске были крепостные. Говорили, что Турция отсталая держава, но когда начали войну 1867-1878 год, вышло что турки имеют модерную армию и талантливые командиры -чуть не потеряли войну с самого начало. Пришлос пойти на союз с Румынию, несмотря на то, что не хотели признать ее незалежност. Более того, болгарский народ помог им, несмотря на то, что они никогда не хотели его освобождение и не хотели незалежную Болгарскую державу.
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 2 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 02:17   #11
слон
Аватар для Азик
Сообщений: 22,016
Очки репутации: 140,273
Адрес: Севастополь
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @James Bond Посмотреть сообщение
А как вы относитесь к идее панславянского братства?
Как к ереси.
__________________
Вообще, как народ говно мы. Но тут уже ничего не поделаешь. (с - variola vera, яркий представитель)
Вона (вишиванка - прим. ред.) на мене і вдень і вночі й не тільки вона. (с - vgik)
Народы славянские очень низкоэффективные и слабопродуктивные в созидательном интеллектуальном труде на благо человечества. (с - Litvano)
Азик вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 02:21   #12
Bananed
Аватар для ОбуховскийВатник
Сообщений: 13,281
Очки репутации: 177,091
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от Азик Посмотреть сообщение
Как к ереси.

Ето и есть позиция Золотой ордой!!!
__________________
Нести всякую чушь- это моё хобби, не отвлекайте меня на серьёзные разговоры.
ОбуховскийВатник вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 03:11   #13
NO TIME TO DIE
Аватар для James Bond
Сообщений: 13,458
Очки репутации: 209,701
Адрес: UK. London. West End.
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от Азик Посмотреть сообщение
Как к ереси.
ересь когда угрофины хотят править всей европой.
__________________
Володимир Путiн=Володимир Зеленський=#уйло (2 шт)
James Bond вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 03:20   #14
слон
Аватар для Азик
Сообщений: 22,016
Очки репутации: 140,273
Адрес: Севастополь
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @James Bond Посмотреть сообщение
ересь когда угрофины хотят править всей европой.
Так ты поешь гей славяне?
__________________
Вообще, как народ говно мы. Но тут уже ничего не поделаешь. (с - variola vera, яркий представитель)
Вона (вишиванка - прим. ред.) на мене і вдень і вночі й не тільки вона. (с - vgik)
Народы славянские очень низкоэффективные и слабопродуктивные в созидательном интеллектуальном труде на благо человечества. (с - Litvano)
Азик вне форума  
Ответить с цитированием
Старый 04.03.2021, 08:38   #15
Аватар для Берта
Сообщений: 5,506
Очки репутации: 41,435
Адрес: Николаев
Доп. информация
По умолчанию

0000
__________________
-Не грусти,-сказала Алиса.-Рано или поздно всё станет понятно, всё станет на свои места и выстроится в единую красивую схему, как кружева.Станет понятно зачем всё было нужно.Потому, что всё будет правильно.(Льюис Кэрролл)

Последний раз редактировалось в 09:07.
Берта вне форума  
Ответить с цитированием
Ответ
РАССКАЖИ О ФОРУМЕ на других сайтах

Опции темы
Опции просмотра Оценка этой теме
Оценка этой теме:

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы не можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения

BB коды Вкл.
Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.
Trackbacks are Выкл.
Pingbacks are Выкл.
Refbacks are Выкл.


Похожие темы
Тема Автор
Нынешняя война на Донбассе и Вандейская война во время Французской революции - есть ли сходство
Вандейское восстание - гражданская война между сторонниками и противниками Французской революции на западе Франции, преимущественно в Вандее,...
Иванович
Русско-турецкая война. 28-02-2020
Российские самолеты атаковали турецкий конвой с военнослужащими. Убиты по меньшей мере девять турецких военных. Губернатор провинции Хатай заявил о...
James Bond
Первая русско-украинская война
Сабли и шабли - или первая русско-украинская война в 20 веке (1917-1918) http://watermelon83.livejournal.com/825965.html Восемь бывших...
ДД
Карманный Русско - Прикольный Прикольно - Русский словарь
Задумывались ли вы, откуда пошло выражение "с корабля на бал"? Дело было так: сидят гусары, шампанское хлещут, неторопливо беседуют о чём-то....
donvostokСоздано на vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd. Перевод: zCarot. Донецкий форум.